آسپیرین هنوز و همیشه
آسپیرین، دارویی قدیمی است که در تمام دنیا شناخته شده است. این دارو هنوز هم اسرار زیادی را در خود پنهان کرده است.
از یک سو، فواید مصرف این دارو در دراز مدت، درمیان کسانی که به آسیبهای عروقی دچار شدهاند تأیید شده است و از سوی دیگر، یک گروه تحقیقاتی در لندن، ثابت کرده است که خواص ضد التهابی آسپیرین میتواند خطر بروز این آسیبها را نیز کاهش دهد.
روان کنندهای که مانع عود آسیبهای عروقی میشود
مدت زیادی است که مواد ضد لختگی موجود در آسپیرین بهعنوان روان کنندۀ خون و مانعی در ایجاد لختۀ خونی شناخته شده است. این خاصیت مانع بروز آسیبهای عروقی میشود. بنابراین، پزشکان در تجویز این دارو به بیماران قلبی برای پیشگیری شک نمیکنند. این خواص توسط مطالعهای که به تازگی انجام شده است تأیید میشود: نه تنها استفاده از آسپیرین در مدت کوتاه برای بیمارانی که دچار سکتۀ قلبی و یا آنژین سینه شدهاند مفید است، بلکه در طولانی مدت نیز همان فواید را دارد.
همچنین کسانی که در مدت طولانی، ٧٥ تا ١٥٠ میلیگرم آسپیرین در روز مصرف میکنند بسیار کمتر در معرض خطر بیماریهای چون آسیبهای عروقی و مغزی، آنفارکتوس (سکتۀ قلبی) و آسیبهای اعضای پایینتر بدن قرار میگیرند.
بنابراین، پدیدآورندگان این تحقیق درمان زود هنگام آسپیرین را برای افرادی که آسیبهای عروقی در آنان قطعی و یا در حد یک حدس است، توصیه میکنند.
یک ضد التهاب که از سرخرگها محافظت میکند
آسپیرین به لطف خواص ضدالتهابیاش میتواند نگرانیها را از عود آسیبهای عروقی از بین ببرد. بنابراین، این خواص بهنوعی میتوانند مسئول کاهش احتمال عود آسیبهای عروقی باشند.
میدانیم که التهابها، هر چند جزئی، تغییر در دیوارۀ رگهای خونی را به همراه دارند و در پی آن خطر حملههای قلبی و عروقی را به شدت افزایش میدهند. بنابراین میتوانیم اثری محافظتی، یعنی خاصیت ضدالتهابی که بیش از یک قرن است که شناخته شده ، برای آسپیرین قائل شویم.
برای اثبات این موضوع، پاتریک والانس و گروهش به طور مصنوعی، یک اثر التهابی عروقی بر روی ١٧ داوطلب ایجاد کردند. همۀ این افراد مبتلا به تصلب شریان بودند ولی در هیچیک از آنها بیماری قلبی و عروقی پیشرفت نکرده بود. هیچ اثر التهابی در کسانی که آسپیرین دریافت کرده بودند، مشاهده نشد. در عوض، در بقیۀ افراد نشانههایی از سخت شدن عروق دیده شد.
این مشاهدات و مطالعهها پزشکان را به تجدید نظر در افزایش تجویز آسپیرین وا داشت، خصوصاً برای کسانی که از تصلب شریان رنج میبرند ولی هنوز دچار آسیبهای عروقی نشدهاند.
نظرات شما عزیزان: